Στα τέλη Αυγούστου του 2023 ανακοινώθηκε ότι στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο απανθρακώθηκαν μετανάστες, οι οποίοι προφανώς πέρασαν τα σύνορα με τη βοήθεια διακινητών και ίσως τουρκικών αρχών, πέφτοντας θύματα των μεγάλων πυρκαγιών στη περιοχή.
Στο άκουσμα του θλιβερού –ντροπιαστικού για τη χώρα μας- γεγονότος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έκανε μια παράξενη δήλωση: «Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την προστασία των συνόρων και της ανθρώπινης ζωής, η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης
Ο νέος υπουργός εντάσσει τις πυρκαγιές στους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης, τη στιγμή που οι πυρκαγιές έχουν σκοτώνουν ως επι τω πλείστον πολίτης ίδιας του της χώρας. Στο Μάτι οι νεκροί δεν ήταν παράτυποι μετανάστες, ούτε στη Χαβάη πέθαναν μετανάστες, αλλά ντόπιοι με περιουσίες ή εν πάσει περιπτώσει επισκέπτες. Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι υπέρ μιας σφικτής μεταναστευτικής προσέγγισης ή πιο ελαστικής, η σημασία της ανθρώπινης ζωής λειτουργεί ξέχωρα. H επίκληση στις πυρκαγιές ως «κλασικός» κίνδυνος για τους μετανάστες είναι παραδοχή της ρουτινοποίησης των πυρκαγιών παντού και ειδικά στα σύνορα, τις οποίες όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίζει όλες με την ίδια αποτελεσματικότητα. Ο Έλληνας υπουργός στέλνει το μήνυμα σε δυστυχισμένους ανθρώπους ότι μην μεταναστεύετε διότι μπορεί να καείτε, σαν κατά κάποιο τρόπο να αξιοποιεί το γεγονός σαν παραδειγματισμό.
Δεν είναι και πολύ πειστικό, αν αντιληφθεί κανείς τους λόγους που μεταναστεύουν οι άνθρωποι, τους οποίους αδυνατούν πολλές κοινωνίες να υποδεχτούν λόγω ελλειμματικών κρατικών υποδομών και εγχώριων ζητημάτων. Ο υπουργός, επιστρατεύοντας σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά τη διεθνολογική του ιδιότητα, εξήγησε ότι φοβάται «ότι είμαστε ακόμα στην αρχή μιας γενικευμένης και διογκούμενης μεταναστευτικής κρίσης παγκοσμίως που έχει να κάνει με την απορρύθμιση του διεθνούς συστήματος». Μιας και ο καθηγητής είναι ειδικός στις διεθνείς σχέσεις -με περγαμηνές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ-, πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνησή του δεν βοηθάει και πολύ στη ρύθμισή του. Η συμπαράταξη, δίχως όρια με τη Δύση και τις ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι μόνο, δεν συμβάλλει καθόλου στην εύρεση διπλωματικού διεξόδου. Δεν πρόκειται για κάποιου είδους αιρετική πρόταση, αλλά αυτή που στηρίζουν κοφτερά μυαλά όπως ο Στήβεν Γουόλτ -από το ίδιο Πανεπιστήμιο που πέρασε κάποτε ο υπουργός, ο Τζον Μιρσχάιμερ, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα ή ακόμα και ο Κίσινγκερ πριν αλλαξοπιστήσει. Για τις απορρυθμίσεις που προκλήθηκαν από τους πολέμους σε Αφγανιστάν, Ιράκ ακόμα και Συρία, ο καθηγητής γνωρίζει ότι φέρουν τη σφραγίδα της χώρας την οποία στηρίζει ο ίδιος, των ΗΠΑ, καθότι όπως λέει «είναι πολύ γενναιόδωροι οι Αμερικανοί στη χρηματοδότηση της Ελλάδας σε όπλα και χρήμα». Οπότε ο ίδιος άθελά του γίνεται συνεργός στην απορρύθμιση που φτιάχνει μετανάστες.
White Supremacy
Ο υπουργός όμως έχει δώσει ακόμα πιο ανησυχητικά δείγματα όσον αφορά τις αντιλήψεις του για το μεταναστευτικό και την… ισότητα των ανθρώπων και καταστάσεων. Ενώ η κυβέρνησή του ήταν εξαιρετικά φιλόξενη στους Ουκρανούς, προειδοποιεί τους παράτυπους μετανάστες –με λίγο πιο σκούρο χρωματάκι- μην μετακινείστε γιατί μπορεί και να καείτε ζωντανοί.
Τον Μάρτιο του 2022 μάλιστα, εκφράστηκε ελεύθερα αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας μα «Να κάθονται και να σφαγιάζονται στην καρδιά της Ευρώπης… και αν θέλετε να το πω και κυνικά, εδώ δε μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους, αλλά για -να το πω τελείως κυνικά, ξέρω ότι ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο, αλλά δυστυχώς και αυτό μετράει- χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς». Ο ίδιος δικαιολογώντας την δήλωση αυτή είπε πως χρησιμοποιώντας τις λέξεις «κυνικά» (δις), «πολιτικά ανορθόδοξο» και «δυστυχώς», διαχωρίζεται η περιγραφή της πραγματικότητας από την όποια προτίμηση. Όποιος μάλιστα δεν συμφωνεί με αυτό «παίρνει μηδέν στην κατανόηση των απλών ελληνικών» για τον εκπαιδευτικό.
Yπό όρους ένταξης σε μια κοινωνία, είναι σίγουρα πιο εύκολο να προσαρμοστούν άνθρωποι που έχουν περισσότερα κοινά στοιχεία, όπως είναι η θρησκεία. Ως εκ τούτου μπορεί κάποιος να αισθάνεται πιο «κοντά» με αυτούς τους ανθρώπους. Στην Ουκρανία εξάλλου υπήρχε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα. Ωστόσο οι σφαγές ανθρώπων είναι σφαγές, όπου και αν βρίσκονται, σε όποιον θεό και αν πιστεύουν. Το Άουσβιτς ήταν σατανικό είτε βρισκόταν στη Πολωνία, είτε στην Ινδοκίνα. Οι απόψεις του Δ.Καιρίδη, αχνοφαίνονται και στις ιστοσελίδες των υπουργείων, όπου πέραν των ελληνικών και των αγγλικών μπορείς να διαβάσεις και ουκρανικά. Παρά το γεγονός ότι έχουμε και άλλες εθνότητες στην Ελλάδα, οι Ουκρανοί είναι οι μοναδικοί που έχουν αυτό το προνόμιο.
Η υποβάθμιση στη συνείδηση ενός συνόλου ανθρώπων του θανάτου ενός άλλου -πιο «έτερου»- συνόλου δεν είναι ούτε πολιτικά ανορθόδοξη, ούτε κυνική, αλλά η αρχή του φλερτ με ρατσιστικές ιδεολογίες, τσιμπώντας από επιχειρήματα «white supremacy». Ως ιδιώτης, ο Καιρίδης μπορεί να λέει στη γυναίκα του και στα παιδιά του ότι θέλει. Ως υπουργός όμως, είναι επικίνδυνο να ζυγίζει το βάρος των εγκλημάτων ως προς το χρώμα, την εγγύτητα και τη θρησκεία. Τόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθεί, ακόμα και εκ των υστέρων; Ένας υπουργός που απλά πετάει στον αέρα λέξεις δίχως να μπορεί να αντιληφθεί το συνολικό τους αποτέλεσμα –συντακτικό δηλαδή- δείχνει ότι εκείνος έχει κάποιο πρόβλημα με τα ελληνικά, αλλά σίγουρα δεν παίρνει «μηδέν».
Μηδέν στη διαγωγή
Ωστόσο, ο πανεπιστημιακός που πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο και τους ανθρώπους που τον ψήφισαν, σίγουρα παίρνει «μηδέν» στη διαγωγή. Σε τηλεοπτική εκπομπή το 2019 εκνευρίστηκε τόσο πολύ που απευθυνόμενος στον συνομιλητή του είπε «σκάστε…μπορείτε;».
Αργότερα, το 2021 πρότεινε σε άλλον συνομιλητή να πάρει «ηρεμιστικά ή να κάνει ένα κρύο ντους» για να ηρεμήσει. Θυμάμαι τον Ηλία Κασιδιάρη που, πριν ρίξει νερό σε συνομιλήτρια του στην τηλεόραση, είχε παρόμοια συμπεριφορά «τι λες ρε βούρλο κτλ».
Ο Καιρίδης δεν είναι λεκτικά βίαιος μόνο σε πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σε ανθρώπους της δικής του παράταξης, όπως στην ομιλία του το 2018 που ειρωνεύτηκε τον πρώην υπουργό Άρη Σπηλιωτόπουλο μεσα σε αμφιθέατρο. Σουφρώνοντας τα χείλη του μίλησε για τα περί «επί υπουργίας του αειμνήστου υπουργού παιδείας, Σπηλιοτόπουλου, τον θυμάστε τον Άρη;»(διάλεξη, μέρος Β’, 43.35).
Αν παρακολουθήσει κανείς εκείνη την ομιλία δεν έχει την αίσθηση ότι μιλάει ακαδημαϊκός δάσκαλος, αλλά stand up comedian, που ειρωνεύεται αδιάκοπα, παίρνοντας δύναμη βλέποντας το κοινό να ανταποκρίνεται με… γέλια. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ζει, αλλά ο ο Καιρίδης είπε αείμνηστος. Ας ανατρέξει σε ένα λεξικό να δει τι σημαίνει αείμνηστος, για να ανεβάσει τη βαθμολογία του στην ελληνική γλώσσα. Δεν έχει σημασία ότι ο ακαδημαϊκός δεν ήξερε γιατί μιλούσε πολλές φορές, αλλά το ζήτημα γι΄αυτόν ήταν η αποδοχή.
Αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων και όχι μόνο…
Ενώ η ελληνική βουλή έχει ανακηρύξει ομόφωνα από τις 24 Φεβρουαρίου 1994 την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ο υπουργός υποστηρίζει ότι ο «μύθος της Ποντιακής Γενοκτονίας εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αποφασίζει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η Βουλή των Ελλήνων να αναγάγει τα δραματικά και τραγικά γεγονότα των Ελλήνων του Πόντου σε γενοκτονία».
Για άλλη μια φορά ο καθηγητής κατηγόρησε ότι φταίει το βίντεο που «δυστυχώς είναι κομμένο και ραμμένο και δεν επεκτείνεται για να δώσει στον ακροατή τη δυνατότητα να καταλάβει τι λέω». Αν ακούσει κανείς τις εξηγήσεις που έδωσε ο καθηγητής –μετά το κράξιμο από οργανώσεις πολιτών- αντιλαμβάνεται ότι ο βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση μπερδεύοντας γεγονότα, επιχειρήματα, συμφέροντα και ότι άλλο σκεφτόταν εκείνη την ώρα.
Εξάλλου για τον κ. Καιρίδη «οι Έλληνες είναι τεχνητό έθνος» που δημιουργήθηκαν από πολιτική παρέμβαση (36.14) και όλοι εμείς είμαστε παιδιά των Οθωμανών, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει… τουλάχιστον ιστορικά».
Όταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης του θύμισε αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής με ένα spinning απέφυγε να πει την αλήθεια, μιλώντας πάλι για μονταζιέρα των αντιπάλων του. Απαντώντας στον δημοσιογράφο του είπε ότι ότι εννοούσε ότι η Ελλάδα προήλθε από την Οθωμανική αυτοκρατορία, δηλαδή τα κράτη είναι διάδοχα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι οι λαοί. Αν όμως ακούσει προσεκτικά όσα είπε ο καθηγητής στο αμφιθέατρο και τις εξηγήσεις που έδωσε στον δημοσιογράφο αντιλαμβάνεται την αμηχανία.
O μαχητής
Αυτός ο ακαδημαϊκός δάσκαλος τον οποίο πληρώνουν οι Έλληνες οι φορολογούμενοι δεν μπορεί να διαχειριστεί καν συζητήσεις στη τηλεόραση -την οποία λατρεύει.

Τη εξάρτηση του ακαδημαϊκού και υπουργού Καιρίδη στη προβολή στα ΜΜΕ την ονομάζει «μάχη», αναπαράγοντας μάλιστα ένα δημοσίευμα με τίτλο «Οι… αδιάκοπες μάχες του Καιρίδη στα ΜΜΕ», τονίζοντας τα σημεία που αναγράφεται το όνομά του. Ο υπουργός βρίσκει πάντα χρόνο για τα μίντια. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο, έκανε 27 περίπου παρεμβάσεις/συνεντεύξεις μέσα σε 24 ημέρες.
Σίγουρα η εικόνα που του εν λόγω βουλευτή και ακαδημαϊκού δάσκαλου -τον οποίο πληρώνουμε οι φορολογούμενοι- δεν θα ήταν κάτι για το οποίο θα χαίρονται τα παιδιά του πολιτικού όταν θα το βλέπουν, παρά το γεγονός ότι δύσκολα πλέον το βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο.
Leave a Reply