Στις τελευταίες κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο στην Εκπαίδευση, τα ΜΑΤ έδειξαν να ζηλεύουν τη διαβόητη Jandarması, την τουρκική χωροφυλακή, ως προς την βιαιότητα εναντίον πολιτών. Τα φαινόμενα της αστυνομικής βίας σε φοιτητές και διαδηλωτές ήταν συχνά, έντονα και με πολύ αίμα. Δικαίως η βουλευτής Θεοδώρα Αυγέρη ρώτησε τον Χρυσοχοϊδη με τι συνείδηση θα κοιμηθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε για τη βία που ασκήθηκε από τα ΜΑΤ στην αντιπρόεδρο της Βουλής, κα Σακοράφα, ζητώντας από τον κ. Χρυσοχοίδη να δώσει εξηγήσεις. Για τον κ. Σκουρλέτη «οι φωτογραφίες που ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο με τις αστυνομικές επιθέσεις παραπέμπουν “σε έναν νέο Τζόρτζ Φλόιντ”».
Το Φθινόπωρο του 2020, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ καταλαβαίνει μόνο από καταστολή και ΜΑΤ» και ότι εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση «πόνταρε ότι της έχει απομείνει στην ψευδαίσθηση ελέγχου μέσα από την καταστολή και τις προβοκάτσιες». Η ανακοίνωσή τότε συμπλήρωνε πως «ο αυταρχισμός που ζήσαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποτελεί απόδειξη αδυναμίας και απομόνωσης της κυβέρνησης».
Τους γραφικούς τους χτυπάμε
Όπως αναφέρθηκε, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Αυγέρη απορεί αν η δημοκρατική συνείδηση του Χρυσοχοΐδη θα τον αφήσει να κοιμηθεί, «μετά από όλο αυτό το όργιο αστυνομικής βίας στις πορείες των νέων ανθρώπων, των φοιτητών, των εργαζόμενων νιάτων της Ελλάδας, της ελληνικής κοινωνίας».
Τα ΜΜΕ που είναι φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ προβάλουν σήμερα με κάθε λεπτομέρεια την αστυνομική βία εναντίον φοιτητών και διαδηλωτών. Αυτό είναι θεμιτό και σωστό, ώστε να ελέγχεται η εξουσία. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ. Τα ίδια ΜΜΕ δεν ήταν το ίδιο ευαίσθητα στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια του 2018-19. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ εστιάζει στους γραφικούς των διαδηλώσεων, θέλοντας να δημιουργηθεί μια αρνητική εικόνα.
Τότε οι κάμερες και τα ρεπορτάζ ζούμαραν σε παππάδες, σε ηλικιωμένες που κρατούσαν εικόνες της Παναγίας, σε νέους που τυλίγονταν με σημαίες ακόμα και σε έναν τύπο που έβγαλε κάποια στιγμή τα οπίσθιά του έξω. Αφού ζούμαραν σε αυτά, δημοσίευαν ρεπορτάζ που έβγαζαν τρελούς, μη ορθολογικούς, σίγουρα εθνικιστές και φασίστες όσους διαδήλωναν. Έτσι, οι τόνοι χημικών και το ξύλο που έριχναν τα ΜΑΤ –ως είδηση– υποβαθμίζονταν μπροστά στα “σούργελα” που διαδηλώνουν στις πλατείες εναντίον των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδευε κόσμο που έβγαινε με την χλαμίδα στους δρόμους, αλλά ήταν τιμητικό να φοράει ο Παπαδημούλης και ο Αρβανίτης παλαιστινιακή μαντήλα για να στηρίξουν τους Παλαιστινίους.
Πότε τα χημικά είναι σωστά;
Το γεγονός ότι σε εκείνες τις μαζικές διαδηλώσεις ήταν παρόντες και μέλη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και χρυσαυγίτες αγιάζει την αστυνομική βία εναντίον ανένταχτων πολιτών και διαδηλωτών; Το ζήτημα της αστυνομικής βίας δεν ετίθετο στον ίδιο βαθμό. Δημοσιογράφοι τότε έλεγαν ότι τα συλλαλητήρια τα διοργάνωναν φασίστες –για τον Μίκη Θεοδωράκη τα μάσαγαν όμως- αλλά δεν βλέπαμε τότε να δίνουν σημασία στην αστυνομική βία. Η ιδεοληπτική τους υπεράσπιση σε μια εθνική επιλογή της κυβέρνησης τους τύφλωνε ώστε να δουν ότι χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια εργαλεία καταστολής που έκραζαν σε άλλες περιόδους.
Πως είναι δυνατόν το ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας να μην έχει δείξει ανάλογη ερευνητική ευαισθησία για την αστυνομική βία στην περίοδο 2015-2019 που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή βία στην Ελλάδα οι αστυνομικοί ασκούσαν μόνο το 2012, το 2014 και τον Δεκέμβριο 2019 που άλλαξε η κυβέρνηση; Υπάρχουν και αμφιλεγόμενες επιλεκτικές μελέτες που διαχειρίζονται περιστατικά βίας με τρόπο που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ενώ για παράδειγμα βαπτίζουν αντισημιτισμό τη βεβήλωση ενός εβραϊκού νεκροταφείου δεν κάνουν καμία νύξη όταν πρόκειται για χριστιανικό ορθόδοξο ιερό χώρο.
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτη με παραδείγματα και εικόνες σαν αυτά που καταγγέλει σήμερα. Ακόμα και η φιλική στον ΣΥΡΙΖΑ Εφ. Συν. είχε ασκήσει κριτική στην αστυνομική βία το 2015. Το ξύλο που έφαγαν οι Κρητικοί αγρότες τον Μάρτιο του 2017, που τους υπέβαλαν σε κεφαλοκλειδώματα ενώ έσερναν ανθρώπους στο οδόστρωμα δεν ήταν αστυνομική βία; Τον Σεπτέμβριο του 2018 δεν ήταν που η αστυνομία έπνιξε τη Θεσσαλονίκη στα αέρια; Το κοριτσάκι που έκλεγε από τα δακρυγόνα στη Θεσσαλονίκη άξιζε τέτοια εμπειρία; Η κα Θεοδώρα Αυγέρη, που σήμερα ρωτάει «πως μπορείτε να κοιμάστε», ρώτησε κάτι αντίστοιχο το κόμμα της που κυβερνούσε εκείνη την περίοδο;
Η αμυντική αστυνομία
Η ελληνική αστυνομία, δυστυχώς, τέτοια είναι. Αλλά δεν γίνεται όταν είμαστε αντιπολίτευση τα ΜΑΤ να μετατρέπονται σε ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά όταν κυβερνάμε να μας φταίνε οι “γραφικοί”. Για την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη η αστυνομία “λειτουργούσε αμυντικά“, ενώ για δακρυγόνα έλεγε ότι είναι απλά “ενοχλητικά”. Είχε μάλιστα αναπτύξει και θεωρία κατάληψης της βουλής από ακροδεξιά στοιχεία ώστε να δικαιολογήσει τη διάλυση της διαδήλωσης από τα αστυνομικά καπνογόνα. Πήρε τα γραφόμενα μιας γραφικής ιστοσελίδας περί προτροπής εισβολής στη Βουλή και τους αναβάθμισε την επικινδυνότητα λες και θα γινόταν κίνημα.
Η κα Γεροβασίλη τα έλεγε αυτά στον αέρα διότι πήρε λέει τις εξηγήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και απλά τις μετέφερε! Επί υπουργίας της, η Ασφάλεια σε κουβάλαγε μόνο και μόνο επειδή φωτογράφιζες στο κέντρο της Αθήνας πολιτική εκδήλωση, όπως συνέβη στον υποφαινόμενο το 2019.
O ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα όπλο αυτό της ιστορίας. Η βία του μετεμφυλιακού κράτους έναντι αριστερών και κομμουνιστών, αλλά και η κορύφωση της στη διάρκεια της επταετίας αποτελεί το εσαεί συνοδευτικό σε οποιαδήποτε κριτική εναντίον συντηρητικών/κατεστημένων κυβερνήσεων. Το ξύλο και τα δακρυγόνα που εισέπραξαν οι χιλιάδες διαδηλωτές στο Πισοδέρι το καλοκαίρι του 2018 δικαιολογούνται επειδή δήθεν απευθύνονταν σε “εθνικιστές” και “φασίστες”;
Μεταμορφώνεσαι σε αυτό που απεχθάνεσαι
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ελεγχόμενα από αυτόν ΜΜΕ χρησιμοποιούν την ίδια μετεμφυλιακή τακτική: βαπτίζουν φασιστικό ή ακροδεξιό οποιαδήποτε άποψη είναι διαφορετική και έτσι νομιμοποιούν την βία επάνω του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλά ΜΜΕ ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ιδιαίτερα τα περιστατικά αστυνομικής βίας για να πλήξουν την κυβέρνηση, μα το ίδιο κάνουν σήμερα και τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ Μέσα.
Με αυτή την επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όμως μπορεί να επικαλυφθούν και θετικά σημεία αντιπολιτευτικού λόγου. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Τάνια Καραγιάννη δήλωσε ότι «για την κυβέρνηση της ΝΔ η απάντηση σε κάθε ερώτημα είναι η σύσταση ενός νέου αστυνομικού σώματος […] σε μία χώρα που είναι τρίτη σε ολόκληρη την Ευρώπη σε αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους». Πράγματι τα στοιχεία αυτό δείχνουν, μα η αξιοπιστία όσων λέει έχει αμαυρωθεί από τα δύο μέτρα και σταθμά του επίσημου κομματικού λόγου.
Η αστυνομική βία δεν μπορεί να είναι κακή εάν στρέφεται μόνο εναντίον του φοιτητή, των ΛΟΑΤΚΙ, των ομοφυλόφιλων, των μεταναστών. Η βία των αστυνομικών είναι ίδια όταν απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουνε και εθνικά, οικονομικά ή άλλα αιτήματα. Το άρθρο 11 του Συντάγματος φτιάχτηκε για όλους και αν δεν το συνειδητοποιήσουν στην Κουμουνδούρου τότε θα παραμείνουν συνεχιστές φορέων, μεθόδων και καθεστώτων που υποτίθεται απεχθάνονται καθώς με ευχαρίστηση τα κληρονομούν.
Πηγή: slpress.gr
Leave a Reply